Начало / Новини / Неврокопският митрополит Серафим започва да води църковна рубрика по радио Благоевград

Неврокопският митрополит Серафим започва да води църковна рубрика по радио Благоевград

Нова църковна рубрика бе обявена днес в ефира на радио Благоевград – „За живота с вярата и за вярата в живота“.

В рубриката ще се преплитат двете гледни точки за нещата от света през призмата на вярата. Светския и духовен поглед. От страна на духовния поглед на нещата от света, водещ ще бъде Неврокопският митрополит Серафим.

„Нашата мотивация (за новата рубрика), произлиза от служението на Църквата ни и задълженията, които сме поели“, каза митрополит Серафим. По думите му целта на рубриката е да се запознаят повече хора с вярата и Православното християнство, както и „да научат неща, които биха били полезни в живота им. Неща за вярата, духовността, вечността и въобще за онези ценности, които като че ли всички констатираме, че все повече започват да ни липсват в нашия живот и приемаме с радост тази идея“. 

В ефира на радио Благоевград митрополит Серафим сподели още, че идеята за рубриката се е появила още от миналата есен, при едно негово гостуване в радиото, когато архиереят бе гост-водещ. В новото издание двете гледни точки – светската и духовната няма да се конфронтират, но ще работят в една посока. 

„Пътя на човека към Бога е строго индивидуален. Бог има Своя промисъл и Своя подход към всеки един човек и именно тук може би ще срещнем различни подходи на Божия промисъл към различни хора, които вървейки по своя път на вярата, достигат и до познаване на вярата в Бога“, каза още митрополит Серафим. 

Всяко издание на рубриката ще има различна тема на обсъждане, като тя ще бъде съобразена и с актуалните теми от ежедневието. Първата тема на новата рубрика бе за Великия пост, а първи събеседник на двамата водещи бе прот. Стоян Бербатов от гр. Благоевград и доц. д-р Свилен Тутеков от Великотърновския университет. В ефира на радио Благоевград бяха споделени и църковни песнопения. Повече за новата рубрика вижте във видеото. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Синодът на гръцката църква се обяви срещу дейности на Свидетели на Йехова

Светият Синод на Гръцката православна църква издаде комюнике относно предстоящата годишна среща на „Свидетели на ...