Начало / Uncategorized / В Благоевград почетоха паметта на Неврокопския митрополит Пимен

В Благоевград почетоха паметта на Неврокопския митрополит Пимен

Днес се навършват 20 години от кончината на Неврокопския митрополит Пимен.

Годишнината беше почетена с панихида в благоевградския храм „Въведение Богородично“. Службата в църквата беше водена от Неврокопския митрополит Серафим.

Малко след 10 часа тази сутрин започна панихидата в памет на дядо Пимен. Свещеници от Благоевградска околия се събраха в църквата „Въведение Богородично“, за да почетат 20-та годишнина от смъртта на Неврокопския митрополит Пимен. Сред тях беше и отец Петър Стефанов. По думите му дядо Пимен е бил изключително важна фигура в църковния живот, не само в Неврокопска епархия, но и като цяло в Българската православна църква.

Аделина Стефанова е служител в храма „Въведение Богородично“. Тя е познавала лично дядо Пимен. За него разказва, че във времето, когато се забранявало от страна на управляващите да се посещават храмовете, той е успял да съхрани устоите на православната вяра.

Неврокопският митрополит Серафим пристигна тази сутрин в благоевградската църква в старинния квартал „Вароша“ и оглави службата.

Светското име на митрополит Пимен е Деян Неделчев Енев. Роден е на 22 юни 1906 година в Чирпан. На 3 август 1952 година е избран за неврокопски митрополит. Пимен Неврокопски е автор на книга за Неофит Рилски. Почива на 10 април 1999 година в София. Погребан е до катедралния храм „Въведение Богородично“ в Благоевград.

Източник: БНР

За Николина Александрова

Виж още

Представители на различни институции ще дарят време в кампания в дома за стари хора в Благоевград

Хора от различни сфери се включват в кампанията „Дари време“ в дома за възрастни хора ...