Начало / Uncategorized / Аромат на тамян в сърцето на Африка

Аромат на тамян в сърцето на Африка

Там, където небето се усмихва и земята гледа с одобрение, пред вас се разгръща чудо, в което Православието прави първите си стъпки!

Този път ние сме тук в Южно Конго в Катангска епархия. Достигайки тази дестинация, виждаме един малък организиран град: Църквата „Св. Георги“, както и складове, където се съхраняват земеделските продукти на Мисията.

Неговото Високопреосвещенство митрополит Мелетий ни обгръща със сърдечно гостоприемство през целия ни престой заедно с г-жа Ангелики Арнаути, възпитател и секретар на православната мисионерска общност. Мисионерът о. Ефтимий координираше нашата програма, отговаряше на нашите нужди и същевременно ръководеше цялата мисионерска работа. Г-жа Теано, страхотна жена, наречена „майка на Мисията“, даваше неуморна и сърдечна любов ежедневно, както прави тя вече 30 години.

Мисията в Колвези започва през 1972 г. от покойния мисионер о. Хризостомос Папасарантопулос, духовен основател на тамошното братство. През 1973 г. той е наследен от отец Амфилохис Цукос, който призовава Йоан, по-късно отец Козма от Грегорио (Св. Гора), който със своята жертвена любов и служение укрепи сградата на Мисията. Зад църквата на „Св. Георги“ е гробът на покойния о. Козма, на когото се покланяме. Той почина на 27 януари 1989 г. след пътно-транспортно произшествие.

От 1989 г. работата му е продължена от Негово Високопреосвещенство митрополит Мелетий, който бързо надраства и обогатява наследеното, което е получил. Особено бдителен е в духовното обучение на местните жители в Православната вяра, пренасяйки духа на атонската традиция в литургичния живот и привличайки към тях преживяването на вътрешната, сърдечна истина. Поради тази причина ежегодно се провеждат семинари за свещеници, катехити и певци.

Днес 160 енории и над 60 000 православни християни са под надзора на светата митрополия на Катанга. Друга грижа на Мисията е укрепването на монашеството, което е причина за създаването на манастира „Свети Апостоли“ преди няколко години. През цялото това време игуменът Варнава прави свръхчовешки усилия за правилното му функциониране. Има и манастир, този на св. Нектарий, с 5 монахини и тяхната игуменка, майка Маркела. Местните монахини също служат в администрацията на болницата „Мисия“.

По програма пристигаме в прекрасната болница, чиято работа е перфектна и за пример. Там ни беше дадена удобна зала за упражнения, за да провеждаме ежедневни офталмологични тестове на жителите на Колвези.

В края на пътуването си бяхме изпълнени с богат опит. Чувствам се дълбоко докосната от тези хора, чийто живот е изпълнен с благочестие, радост и благодарност, защото вратите на Православната мисия бяха отворени за тях и им бе предложено съкровището на Истината.

И сега по пътя към вкъщи мисля за нашата малка родина, Гърция, където има дърво, засадено като това тук, което произвежда тамян. За да се вземе тамян от дървесния ствол, дървото трябва да бъде издълбано на много места, излъчващо продукта с най-добрия аромат по целия свят, от изток на запад и от север на юг! Колкото повече те нараняват това «дърво», толкова повече то започва да излъчва своя аромат на православната култура като жертва на народите на този свят!

Автор: Катерина Александру

Източник: orthodoxmission.org.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Шест храма от община Самоков честват храмовия си празник днес

Шест храма на територията на община Самоков празнуват храмовия си празник на Илинден. Те се намират в ...