Начало / Uncategorized / Какво прави Румънската църква за интеграцията на ромите?

Какво прави Румънската църква за интеграцията на ромите?

Вчера бе отбелязан международният ден на ромите, който има за цел да подчертае културата, езика, произхода и традициите на ромите, както и да сигнализира за проблемите, пред които общността е изправена. По този повод интернет портала basilica.ro публикува материал, в който разказва за дейностите, които Румънската църква извършва за проповядването и интегрирането на общността.

Румънската църква никога не е пренебрегвала своята мисия сред ромите, но в последно време е засилила катехизаторската си дейност, подкрепя образователния процес, също така и развитието на системата за социално подпомагане и подкрепа за интеграцията на ромите на пазара на труда. 

В резултат на това представяме само някои дейности, които Църквата извършва сред ромите: 

  • Създадени са институции, посветени на мисията сред ромските общности: Епархийска служба на катехизацията на ромите, Православна социално-мисионерско-културна асоциация за роми „Свети Мойсей“ и др.
  • Изпълнява множество социални проекти като: „Састипен ленорме – Здравето на ромите“, „Миро гьоздано – Моето училище“, „Коледният камион за ромските деца от Пата Рът“ (Архиепископия на Клуж).
  • Отпечатва молитвеници и богослужебни книги на ромски език, за да се улесни достъпа на ромите до обществено богослужение.
  • Насърчава се ръкополагането на ромски богослови за тези общности, така че сега има служители в Букурещ, Римнику Вълча, Слобозия, Арджеш, Бакъу.
  • Изграждат се църкви за ромите и градските общности в градските и селските райони.
  • Провежда многобройни дейности за повишаване на осведомеността, информация и консултиране за включване на ромите и избягване на дискриминация.
  • Младежите от ромски произход с несигурно материално положение и добри резултати в училище са включени в програмата „Избери училище“!
  • Ромите са ангажирани в структурите на социалните дейности, създадени от някои епархии.
  • Осигурена е безплатна  помощ и кръщения на бебета от бедни ромски семейства.

В Румъния, „Празникът на етническата принадлежност на ромите в Румъния“, беше утвърден от румънския парламент със Закон №. 66/2006, публикуван в Държавен вестник, част I, №. 276 от 28.03.2006 г.

По информация на: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание бе отслужена в храм „Въведение Богородично”

Панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание бе отслужена в храм „Въведение Богородично” – ...