Начало / Uncategorized / Защо осъждаш своя брат?

Защо осъждаш своя брат?

Нека се изправим срещу духът на критика. 

Страхувайки се от това да загубим контрол, изграждаме стена, която ни отбранява от всичко случващо се около нас, запазвайки мир в себе си. Страхувайки се от отхвърляне, виждаме себе си като неприлични и обвиняваме другите за това. Знаейки, че сме лъжовни, бягаме от истината, като ставаме критични към другите. Лъжем себе си и другите, криейки нашата несигурност и недостоверност, затваряме се за любовта. Смятаме, че сме недостойни за любов, затова и отхвърляме любовта и обичта на другите и в крайна сметка дори и Божията любов. 

Когато се сблъскваме с нашия критичен дух, трябва да помолим Св. Дух да ни покаже източника на нашата критика. Защо избираме да бъдем критични към другите, когато в действителност сме ранени души, страдащи от измамна мания? Откриваме грешки в другите, само защото не смеем да се изправил пред собственото си истинско „Аз“.

Пълнотата на живота е познанието за себе си и връщането към другите. Когато не можем да си простим за това, че не можем да се изправим, да се променим, обвиняваме другите. Несигурни и недостойни, отхвърляме любовта и приятелството на другите, мислейки си, че сме недостойни за тяхната любов, ако знаеха в действителност какви сме. Ние сме измамни същества. Лъжем и себе си, и другите. Казваме големи и малки лъжи, но в крайна сметка лъжем Бога. Живеем в страх, че ще бъдем разкрити и маскираме истината, като просто критикуваме другите. Търсим властване над другите, защото не сме истинни и нямаме почтеност в себе си. 

„А ти защо съдиш брата си? Или пък ти защо презираш брата си? Всички ще застанем пред съдилището Христово. Защото писано е: „жив съм Аз, казва Господ, пред Мене ще се преклони всяко коляно, и всеки език ще изповяда Бога“. И тъй, всеки от нас ще отговаря Богу за себе си. Прочее, нека не съдим вече един другиго, а по-добре съдете за това – да не поставяте на брата си препънка или съблазън. (Рим. 14:10-13)“.

С любов в Христа, игумен Трифон. 

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Красимир Капитанов: Да помогнем още едно сърце – църква да тупти в Шумен

По инициатива на местния бизнес започна благотворителна кампания за набиране на средства, които ще бъдат ...