Начало / Новини / Отслужена бе панихида за старецът Йосиф Ватопедски в Св. Гора

Отслужена бе панихида за старецът Йосиф Ватопедски в Св. Гора

Във Ватопедския манастир бе отслужена панихида за блаженопочившия старец Йосиф Ватопедски, който се престави в Господа на 1 юли 2009 г., информира Ромфеа.

Панихидата бе отслужена от митрополит Юстин Каламарски. Молитвено участие в богослужението взе и игуменът на манастира архим. Ефрем. 

Старецът Йосиф е роден на остров Кипър в многодетно селско семейство. Неговата майка родила дете в седмия месец от бременността, в деня на паметта на светите безсребърници. Отначало мислела, че детето е мъртво, но то оживяло по чудесен начин. Бъдещият старец започнал своя монашески път на 16-годишна възраст. Негов духовен отец станал великият старец Йосиф Исихаст.
Дванайсет години младият монах се намирал в послушание при стареца Йосиф до блажената кончина на последния през 1959 г. Това ученичество оставило дълбока следа в душата на монаха. Подвизавайки се под ръководството на такъв старец, Йосиф Ватопедски и сам израснал като духовен наставник. През 1989 г., по решение на Свещения Кинотис на Света гора Атон и с благословение на Вселенския Патриарх, на отец Йосиф било поверено външното и вътрешното възстановяване на манастира Ватопед – вторият по ред от атонските обители.
С трудовете на стареца Йосиф и неговите духовни чеда Ватопедската обител за кратко време била възстановена от развалините.
Час и половина след смъртта на стареца Йосиф се извършило чудо: когато монасите за последен път открили лицето на стареца, всички станали свидетели на блажената усмивка, явила се на устните на подвижника.
Починалият се усмихнал и с това „на дело показал свидетелство за общото възкресение”, по думите на настоятеля на Ватопед архимандрит Ефрем.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...