Начало / Новини / Хората от село Горно Осеново са започнали акция по спасяването на енорийския си храм

Хората от село Горно Осеново са започнали акция по спасяването на енорийския си храм

Да се спаси срутването на църквата „Света Троица”, осветена през 1925 година, това е кампания на хора с корени от симитлийското село Горно Осеново.

В населеното място живеят постоянно не повече от 4-5 души, но през лятото стават много повече, тъй като изселниците имат земеделски имоти. „Хората напускат селото ни, но храмът трябва да остане за идните поколения. От няколко години се руши, най-лошото е, че падна покривът, тече навсякъде, ще се съсипят ценните икони и стенописи вътре”, жалват се осеновци.

Проблемът е, че 6-7 километра от пътя до селото е черен и никога не е асфалтиран. В Горно Осеново няма и ток. „Заради лошия път фирмите искат за ремонта на църквата повече пари, тъ като трудно ще доставят необходимите материали. Разчитаме на хора с възможности, на добри християни, а и на Българската православна църква, и на държавата”, твърдят местните хора. Те са готови да помогнат с труд при ремонтните дейности, но няма как да не се наемат майстори, за да се направи всичко качествено. Цялата църковна сграда се нуждае от ремонт. „Живеем на тъмно, без ток, църквата е нашата светлина, там палим свещи и се молим за здраве. Без храма по-добре да закриват селището и да се изнасяме и ние от него”, казват малцината постоянни жители на Горно Осеново.

Източник: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...