Начало / Новини / Грузинският патриарх призова църковното пеене да се изучава в училищата в Грузия

Грузинският патриарх призова църковното пеене да се изучава в училищата в Грузия

Негово Светейшество Грузинският патриарх Илия II говори за голямото значение на църковното пеене за грузинската гулкура и призова то да бъде изучавано в училищата в Грузия, като бъдат създадени специални курсове. 

Патриарх Илия е помолил лично министър-председателя на страната. „Помолих го да включи църковните химни и народните песни в учебната програма на средните училища. Премиерът обеща, че това ще се случи“, каза патриарх Илия

„Грузинското пеене и църковна химнография са голяма част от грузинската култура. Нека Господ ви благослови и аз вярвам, че това няма да бъде единствената стъпка, но че в бъдеще ще последват и други стъпки ”, каза грузинският патриарх.

Премиерът Мамука Бахтадзе отбеляза, че фолклорните центрове дават възможност на 800 деца в цяла Грузия да изучават грузинско църковно пеене. Според него през тази година ще бъдат открити седем нови училища, където децата ще учат църковно пеене.

От грузинската патриаршия подготвят издаване на антология на традиционните грузински песнопения, нотирани през ХІХ-ХХ век.

Изданието е посветено на 100-годишнината от възстановяването на автокефалията на Грузинската православна църква и на 40-та годишнина от избирането на патриарх Илия като предстоятел на Църквата, и двете годишнини бяха отбелязани през 2017 година.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...