Начало / Новини / Две години след първото дарение: Тюленово ще има църква

Две години след първото дарение: Тюленово ще има църква

Първата копка за изграждането на православен храм в село Тюленово, община Шабла беше направена днес. Идеята съществува от години и най-сетне беше осъществена.

В селото, където живеят петдесетина души, никога не е имало църква. Идеята се заражда още през 2003 година, но нещата тогава не се случват. През 2006 година местните са искали да направят параклис, но и тази идея пропада. Благородната инициатива се подема отново през 2016 година от добричлията Димитрин Георгиев, който се ангажирал да издигне храма до груб строеж, припомня Дарик.

Църквата ще се казва „Свети Георги”. Вече е избрано църковно настоятелство, приет е уставът му. Председател на настоятелството е шабленският свещеник Павел Максимов. Сред дарителите за градежа са и местни от ромски произход. Те са дарили средства и се включиха в събитието, каза първият дарител Емил Тодоров. В основите на черквата днес поставиха камък, надписан от представители на варненската митрополия и урна с послание и подписите на съпричастни към градежа. Така иконата на Св. Николай Чудотворец, подарена на местните рибари преди десет години, ще се върне в дома си. Този акт поставя и началото на инициативата.

Източник: novavarna.net

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...