Начало / Uncategorized / Шест начина да бъдем в тишина през Великия пост

Шест начина да бъдем в тишина през Великия пост

На прага сме на втората неделя на Великия пост, посветена на св. Григорий Палама, известен също като богослов на нетварните божии енергии. 

Поради това, че трудовете на св. Григорий Палама са отнесени към съзерцанието, мира, духовния труд от basilica.ro са подбрали шест начина, които ще ни помогнат да насърчим мълчанието и духовния си мир по време на Великия пост. Ето ги и тях: 

Говорете (молете се) постоянно на Господ Иисус

Св. Игнатий говори, че „който наистина говори на Иисус, може да чуе дори и Неговото мълчание, може да стане съвършен, както и да разпознае в тишината и онези, които са в нея“. Нашият Господ Иисус Христос, вечният пример за всички ни, отиде в пустинята, за да ни покаже път на аскетизъм, подвиг и мълчание, но всичко това включва и отделяне от другите. Св. Писание пише, че „Иисус е мълчал“ (Мат. 26:63) и че „мълчи и не дава отговор“ (Марк. 14:61), когато е бил съден пред Синедриона, като е бил напълно наясно, че дори и да говори няма кой да го чуе. 

Не говорете, ако не е полезно

Според Свети Силуан Атонски „многото думи не могат да избегнат греха“. Затова винаги трябва да проверявате дали това, което искате да кажете, е вярно, полезно или необходимо, за да може вашият ближен да има някаква полза. За нас е много важно да знаем кога, какво, защо и колко да говорим, както и кога да мълчим или да се оттеглим.

Свети Николай Велимирович предлага един много проницателен съвет: „Не бързай да говориш за три неща: за Бога, докато не укрепиш вярата си в Него; за греха на другите, докато не познаеш собствените си; и за утре, докато не изгрее слънцето“.

Казвайте кратка молитва

За да се постигне мълчание, един от най-ефективните методи е да се казват често кратки молитви. За да се избегне забравата за Бога, усилията ни трябва да са насочени към кратките молитви. Тази практика ни напомня за целта на нашия живот на земята и ни поставя във връзка с Бога, нашия Създател.

Задайте някои „тихи моменти“ в дневния си график

Трябва да осъзнаем, че се нуждаем от моменти на исихазъм и мълчание, затова можем да поставим някои „тихи моменти“ в ежедневния си график. Не е здравословно и полезно да бъдете постоянно изложени на изкуствен шум. Затова трябва да помислим добре, когато оставим нашия телевизор или радио включени с часове.

Решете да посетите църква за ежедневни молитви

За да не пропуснем или да бъдем разсеяни от молитвата си, можем да решим да посещаваме църква всеки ден, за да се молим там. Църквата предлага спокойствието, от което се нуждаем, за да постигнем мълчание чрез молитва. Мълчанието е форма на аскетизъм като пост и самоконтрол, но тишината не е нищо само по себе си. Мълчанието става добродетел само когато се култивира във връзка с други добродетели.

Имайте „под ръка“ духовни книги

Като имаме духовни книги в домовете си, ние си предлагаме възможността да се откажем от разговори за безполезни неща, като четем нещо полезно за душата си. Например, четенето на духовни книги може да бъде отложено за неопределено време, ако не можем да ги видим под ръка в кухнята, спалнята, хола и т.н. Това упражнение може да даде големи резултати, особено защото можем да отделим част от времето, прекарано в дома, за да се приближим до Бога. Що се отнася до мълчанието, ние завършваме с цитат от Св. Варсанофий Оптински: „Мирът се ражда от тишината и молитвата от мира“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

През тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа отиваме ...