Начало / Uncategorized / Русенската митрополия издаде нова книга

Русенската митрополия издаде нова книга

В средата на месец март излезе от печат книгата „Православие и Благовестие през ХХІ век“, издание на Русенската митрополия. Книгата се издава по инициатива и с подкрепата на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и е част от усилията на архиерея за възраждане на мисионерската дейност на Българската православна църква.

В предговора към изданието митрополит Наум изтъква мотивите си да инициира излизането на заглавието на български език: „Книгата, която днес държите в ръцете си, и която избрахме да се преведе и подготви за православния български читател, описва богословските принципи на мисионерската дейност и как следва да се осъществява тя в съвременното общество с неговите предизвикателства, каквито светът до сега не познава. Важен акцент в изданието се поставя върху мисионерската природа на Църквата, погледната през призмата на Светия и велик събор в Крит (2016), през неговия дух и конкретни решения.
Решихме да направим тази книга достояние на българските читатели и поради желанието ни да разширим хоризонта пред нашето богословие и мисионерска практика, да призовем да се излезе от кръга на нашите вътрешноцърковни, „домашни“ грижи и да погледнем на мисията на Църквата като на общонародно, литургийно и евхаристийно дело, призвано да събере в себе си целия свят“.
Митрополитът изразява надежда изданието да вдъхнови българските духовници, богослови, трудещите се на църковната нива да погледнат на служението си като на мисия в един свят, който губи старите си ориентири и се изправя пред нови предизвикателства, но открива и други възможности за благовестие.
Авторът на книгата – гръцкият богослов Димитриос Керамидас, в предговора към българското издание изразява надежда, че неговият труд „ще даде плод, като предизвика градивен и зрял размисъл у читателите и въобще в православната богословска общност в обичната България. Благодаря от сърце на Високопреосвещения Русенски митрополит Наум и на неговите сътрудници за превода на този труд, както и на уважаемия проф. Иван Ж. Димитров за редакцията на изданието.
Надявам се йерархията, академичната общност и вярващите на нашите църкви да положат молитвен труд за единството и доброто свидетелство на Православието в подложения на изпитание, но винаги открит към Божието слово свят на XXI век“.
Книгата „Православие и благовестие през XXI век “ излиза и във връзка с отбелязването на петата годишнина от интронизацията на Русенския митрополит Наум, който поставя книгоиздаването и църковната просвета като един от приоритетите на митрополитското си служение.

Източник: фейсбук страницата на Русенски митрополит Наум

За Николина Александрова

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...