Начало / Uncategorized / Президентът на Израел се срещна с Йерусалимския патриарх 

Президентът на Израел се срещна с Йерусалимския патриарх 

Президентът на Израел Реувен Ривлин посети мястото на Кръщението на Господ Иисус Христос край река Йордан, придружен от министъра на регионалното сътрудничество и други държавни представители.

Президентът посети също християнските църкви в района, които са разчистени от мини от израелската армия. Той посети и близкият манастир Св. Йоан Кръстител, който наскоро е реставриран и обновен от Йерусалимска патриаршия от щетите нанесени  по време на шестдневната война от 1967 година.

Тук Реувен Ривлин беше посрещнат от Йерусалимския патриарх Теофил III, заедно с ръководителите на другите църкви в Йерусалим и игуменът на манастира Архимандрит Вартоломей. Негово Светейшество се обърна към президента с думите:

„Ваше Превъзходителство, г-н президент,

Уважаеми членове на правителството,

Уважаеми служители на израелските сили за отбрана,

Възлюбени братя от църквите,

Дами и господа

От името на ръководителите на църквите и християнските общности на Светата земя, приветстваме ви, г-н президент, всички събрани тук, на това специално място на Каср Ал Яхуд, като отбелязваме възраждането на това свято място.

Искам да използвам възможността да изразя дълбока благодарност към г-н прзидентa за личния ангажимент, който проявихте към мултикултурния, мултиетнически и мултирелигиозния характер на Йерусалим и Святата Земя, както и за продължителния и сложен проект за разчистване на тази зона от мини. Без Вашата подкрепа този проект не би бил завършен толкова бързо и ефикасно…“

Припомняме Ви, че от 50 години района на р. Йордан, където е кръстен Иисус Христос, е миниран. На територията на два манастира (етиопски и гръцки) и католически параклис, грузински сапьори разчистиха терена.

22-ма професионални сапьори от HALO Trust работиха в Израел от пролетта на 2018 г. като част от групата специалисти на международната благотворителна организация за борба с наземните мини.

Християнските църкви в района по бреговете на река Йордан в Израел, където е бил кръстен Иисус Христос, може да бъдат отворени за поклонение в рамките на една година, заявиха те на 9 декември 2018 г.

Източник: https://theorthodoxworld.com/

За Николина Александрова

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...