Начало / Uncategorized / Тържество на Православието

Тържество на Православието

 

В деня на празника Тържество на Православието си мисля за историята на Църквата и за нестихващите векове наред богословски спорове и борби за отстояване на православната вяра.

Мисля си за светите отци на Църквата и че право и призвание да бранят чистотата на православното учение от еретическите лъжеучения имат само Божиите угодници, които първо са извършили вътрешната бран в самите себе си.

Защото само хора с чисто от страсти сърце и просветлен ум могат да познаят чистото Православие и то да стане тяхно достояние. Мисля си, че апологетите, светителите и великите учители на Църквата Христова са имали именно такива, осветени от Бога умове и сърца; че именно това ги е правело носители на Истината, Христоносци; че като такива са носели служението на благовестители на Истината и нейни ревностни защитници. Мисля си, че сблъсъците на защитниците на православното учение с еретиците не са били сблъсъци на една теория за Истината с друга теория за Истината, на едно разбиране – с друго разбиране, а са били сблъсъци на позналите Истината и станали нейни носители по благодат, с разсъждаващи по човешки за нея. А ние, обременени от своите страсти, възприемаме Истината съответно на собствената ни ограниченост, увреденост и несъвършенство, и не бива своеволно да си присвояваме правото да браним Истината преди Тя, със силата на Духа Божий, да е просветлила ума и осветила сърцето ни. Защото иначе и на себе си ще навредим, и на другите.

Мисля си в деня Тържество на Православието, че докато се залисваме да „браним Православието” и в битки със злото у другите и в света, губим неусетно битките в самите нас.

Или изобщо не ги започваме. И се питам: ако врагът е в цитаделата на сърцето ни, то… кой тогава в действителност направлява битките ни със злото около нас?

Александра Карамихалева

За Николина Александрова

Виж още

Водата на река Янтра достигна до входа на църквата „Св. 40 Мъченици“

Поройни дъждове през изминалото денонощие изправиха на крак властите във Великотърновско. 4-метрова вълна отнесе път ...