Начало / Uncategorized / Ердоган: Св. София никога няма да бъде църква, докато ги има турците

Ердоган: Св. София никога няма да бъде църква, докато ги има турците

Св. София, никога повече няма да се превърне в църква, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в коментар за стрелбата в новозеландската джамия.

Манифестът на стрелецът е насочен специално към турците и Ердоган, съобщава Египет днес. “Идваме за Константинопол и ще унищожим всяка джамия и минаре в града. Света София ще бъде свободна от минарета, а Константинопол отново ще бъде собственост на християните”, гласи текстът.

Турският президент реагира на това изявление, наричайки атентаторът „измамник, който се осмелява да нарече града със старото му име“.

Св. София няма да се превърне отново в църква „докато има турски народ и душа“, продължава Ердоган. Според някои турски медии президентът „по невнимание нарича Св. София джамия. В момента тя официално се счита за музей.

Въпреки че църквата официално е музей, Турция многократно е допускала четене на ислямски молитви, провокиращи гнева на гръцката и православната общност. През април Ердоган чете молитва в Св. София, която посвети на „завоевателя на Истанбул“ – Мехмед Завоевателя.

През 2017 г. турският президент обяви, че ще чете молитви в Св. София на Разпети петък, но това не се случи.

Мюсюлмански духовници четоха Корана в Св. София за първи път от 85 години през 2015 г., а на следващата година турското правителство започна четения на Корана по време на ислямския месец Рамадан, и призивът за молитва беше прочетен и излъчен по телевизията.

Източник: orthochristian.com

За Николина Александрова

Виж още

България с нови храмове зад граница

През последните години България и българите, живеещи в чужбина, се сдобиха с нови храмове, пише ...