Начало / Новини / Румънската църква предупреди, че социалните мрежи могат да доведат до нарцисизъм

Румънската църква предупреди, че социалните мрежи могат да доведат до нарцисизъм

Св. Синод на Румънската православна църква предупреди, че в епохата на видеокрацията социалните мрежи раждат идолопоклоннически, нарцистични тенденции, отслабват човешкото общение и личността на човека не се оценява като икона, образ на Бога. 

По повод Неделя на Православието – Първа неделя на Великия пост йерарсите на Румънската православна църква предупреждават, че „колкото повече ни завладяват мимолетните снимки, толкова повече отслабва човешкото общуване“. В първата седмица на Великия пост отбелязваме възстановяването на иконопочитанието и отново тяхното използване в духовния живот на православните християни. 

Според архиереите на РПЦ „всяко едно съдържание е станало ограничено и краткотрайно т.е. информираме се чрез зрението си, без да осъзнаваме, че образите могат да ни заблудят повече от думите“. Според тях личните ни снимки се превръщат като наш собствен идол, започваме да се покланяме на себе си. „Имам своя снимка, която я публикувам в социалните мрежи. С нетърпение очаквам споделяния и харесвания, което пък ще покаже до колко съм уважаван. Публикувам колкото се може повече снимки. Важно е другите да виждат… Тук започва появата на идолопоклонството – обожаваме се сами себе си, оценяваме се според снимките си, които избираме, подбираме и разпространяваме в публичното пространство и които всъщност не могат да покажат истинската ни същност“.

Според архиереите именно Неделя на Православието е повод и времето е особено актуално да се обърне внимание на „съвременните икони“. Защото иконата по принцип насочва към светия човек, живеещ във вечността. „Само с помощта на светата икона може образът и визуалната култура да бъдат освободени от самодостатъчността, нарцисизма и материализма“, се казва още в посланието. 

„Когато разбираме човека до нас като икона или образ на Бога, тогава не можем да си позволим да имаме духовна незрялост, да клеветим, да презираме, да заблуждаваме, да дискредитираме, да съдим другите, но ги обичаме с надежда за тяхното духовно изцеление, както Христос ни възлюби по уникален и пълен начин на Кръста и ни направи участници в славата на Неговото възкресение“.

Само такава перспектива ще ни помогне да разберем, че иконата “освещава времената и местата; че от едно жилище тя прави църква; че превръща вътрешния живот на вярващия в постоянно състояние на молитва, вътрешна и непрекъсната литургия”, се казва в пастирското послание.

В неделята, в която сме призовани „да признаем по смирен и достоен начин идентичността, единството и съвременността на нашата вяра“, румънските архиереи потвърждават, че православието означава не само формална принадлежност към религиозна институция, но и начин на живот: „истинска вяра, истински живот и подвиг“.

Източник: www.basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...