Начало / Uncategorized / Сръбският патриарх се срещна с президента Вучич

Сръбският патриарх се срещна с президента Вучич

Негово Светейшество Сръбския патриархът Ириней се срещна с президента на Република Сърбия, Александър Вучич.

На срещата присъстваха членове на Светия синод на Сръбската православна църква: Загребско-Люблянски митрополит Порфирие и др., както и министър-председателя на Република Сърбия г-жа Ана Бърнабич, първият заместник министър-председател и министърът на външните работи на Република Сърбия и др.

Президентът Вучич запозна патриарха и членовете на Светия Синод със съдържанието на платформата, приета от косовско-метохийските албанци, както и с опасните последици от това действие, както след продължаването на преговорите между Белград и Прищина, така и със ситуацията, в която се мнамира сръбския народ в Косово и Метохия. Президентът Вучич благодари на патриарха и архиепископите за тяхната загриженост и отговорност към страна.

В разговор с представители на медиите, след срещата, Негово Светейшество патриарх Ириней каза, че ситуацията в Косово и Метохия става все по-трудна и сложна всеки ден, но е добре, че Църквата и държавното ръководство са на една и съща страна. „Важно е да единно  мнение по проблема и как да реагираме при такива обстоятелства“, казва той и смята, че подобни срещи са много необходими.

За Николина Александрова

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...