Начало / Uncategorized / Сестра Нектария е майка на хиляди

Сестра Нектария е майка на хиляди

Гръцка монахиня в Калкута, Индия, се превърна в символ на вечната борба срещу бедността, неграмотността, трафика на деца и проституцията в града.

Сестра Нектария, единственият гръцки гражданин, строи училища и домове за сираци и се е превърнала в „майка“ за хиляди деца, предлагайки им възможност за нов и по-добър живот.

Тя работи в южните части на града, където ръководи две сиропиталища, които са собственост на Гръцката православна църква.

„От 1999 г., когато е установено първото сиропиталище, стотици осиротели, изоставени, бездомни деца са намерили топъл дом тук. Намират обич и любов. Това е най-необходимото за тях“, казва сестра Нектария. Монахинята е пристигнала в Индия през 1991 г., за да установи православна мисия в индийската провинция Западна Бенгалия.

„Животът в Калкута е труден за всеки чужденец. Но когато отидем на някаква мисия, не отиваме на почивка“, заявява тя.

Според индийското преброяване на населението през 2011 г. Калкута, която сега официално е наречена Колката, има население от 14,1 милиона души, което я прави третата по население столична област в Индия.

Бедността все още е широко разпространена, казва сестра Нектария. „Един милион спят на улицата, децата просят вместо да учат, малките деца са принудени да работят упорито, което трябва да правят само възрастните.“

Чрез отдаденост и упорита работа тя създава сиропиталища, както и пет училища, някои в отдалечени села в Западна Бенгалия.

„Децата, особено момичетата, получават много добро образование и започват да мечтаят“, отбелязва сестра Нектария.

Тя казва, че момичетата са особено уязвими в индийския град. „Те са принудени да се оженят за по-възрастни мъже… Семействата им искат да се отърват от тях. Те ги смятат за тежест. Най-доброто образование се дава само на момчетата.“

Тя признава, че е трудно да се промени манталитетът на мъжете: „Работата ни е капка в океана“, признава тя.

Всяка сутрин бездомните деца посещават училището и домовете за сираци, където получават мляко и бисквити за закуска. „За някои“, казва монахинята „това е единственото ястие за деня.“

Нуждите на нейната постоянно разширяваща се мисия са огромни. Предвижда се нова сграда за настаняване на повече деца и осигуряване на грижи и основно образование за бедните деца. Сега е необходима финансова помощ, казва сестра Нектария.

„Бог докара слаба жена тук в Индия, за да поеме този огромен проект, защото от нашата слабост се разкрива Божията сила“, обяснява тя.

Източник:https://theorthodoxworld.com

За Николина Александрова

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...