Начало / Uncategorized / Албански православен център под заплаха

Албански православен център под заплаха

Албанските власти обявиха плановете си да присвоят духовния център на Православната църква „Благовещение на св. Богородица“ в южния град Келсире под претекст за градско развитие и модернизация.

Около 30 сгради ще бъдат конфискувани и разрушени, за да се реновира площадът.

Властите са уведомили Митрополията в Гирокастра за присвояването на сградата за много малка сума. Новината предизвика реакция както от страна на местната православна общност, така и от по-широката общност, тъй като духовният център се използва за различни събития в полза на всички жители от региона. Нещо повече, духовният център е защитен от закона като собственост на Църквата, макар че това изглежда е било игнорирано от властите.

Исканията на Църквата за връщане на 890 църковни имота (повече от 50 от които са превърнати във военни съоръжения) досега не са изпълнени. В други случаи църквите са разрушени, като например църквата „Св. Атанасий“, а в други църквите не могат да бъдат възстановени като например църквата „Въведение Богородично“ в Пермет.

Манастирът Св. Атанасий в Като Леница се срути през зимата на 2017 г. Властите са конфискували сградата, но не са предприели мерки за нейното възстановяване.

За Николина Александрова

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...