Начало / Uncategorized / Албански православен център под заплаха

Албански православен център под заплаха

Албанските власти обявиха плановете си да присвоят духовния център на Православната църква „Благовещение на св. Богородица“ в южния град Келсире под претекст за градско развитие и модернизация.

Около 30 сгради ще бъдат конфискувани и разрушени, за да се реновира площадът.

Властите са уведомили Митрополията в Гирокастра за присвояването на сградата за много малка сума. Новината предизвика реакция както от страна на местната православна общност, така и от по-широката общност, тъй като духовният център се използва за различни събития в полза на всички жители от региона. Нещо повече, духовният център е защитен от закона като собственост на Църквата, макар че това изглежда е било игнорирано от властите.

Исканията на Църквата за връщане на 890 църковни имота (повече от 50 от които са превърнати във военни съоръжения) досега не са изпълнени. В други случаи църквите са разрушени, като например църквата „Св. Атанасий“, а в други църквите не могат да бъдат възстановени като например църквата „Въведение Богородично“ в Пермет.

Манастирът Св. Атанасий в Като Леница се срути през зимата на 2017 г. Властите са конфискували сградата, но не са предприели мерки за нейното възстановяване.

За Николина Александрова

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...