Начало / Новини / Митрополит Йоан: Св. Синод няма финансови задължения към държавата и институциите

Митрополит Йоан: Св. Синод няма финансови задължения към държавата и институциите

Българската православна църква не е поставяла въпроса за опрощаване на дългове, това заяви пред медиите Варненският митрополит Йоан след заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

По думите му в последните 10 години Св. Синод няма задължения към НАП, НОИ, институции и към държавата. 

„Съобразяваме се с държавните закони и добре би било да прозвучи това – ние като български граждани, независимо дали сме духовници или православни християни, изпълняваме изискуемото по законодателството“, каза още той.

Според митрополит Йоан промените в Закона за Вероизповеданията няма много да допринесат за националната сигурност. „Имаме поне 7 закона, които гарантират тази национална сигурност“, каза още митрополит Йоан. 

Парламентарната комисия по вероизповеданията одобри на първо четене днес промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават неплатени публични задължения на вероизповеданията. В подкрепа на законопроекта гласуваха 8 депутати от ГЕРБ, Павел Шопов от „Обединените патриоти“ гласува „против“, а един депутат от „Воля“ се въздържа. На заседанието не присъстваха депутатите от ДПС, както и народните представители от БСП, които от няколко седмици бойкотират заседанията на парламента. Законопроектът не беше представен от вносителите му Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Мустафа Карадайъ (ДПС), а от депутата от движението Йордан Цонев, който не е член на комисията и няма право да гласува. Промените в Закона за вероизповеданията ще бъдат гласувани на първо четене в пленарната зала в петък.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...