Начало / Интереси / Патриарх Йоан X: Чрез поста достигаме до пълната любов към ближния

Патриарх Йоан X: Чрез поста достигаме до пълната любов към ближния

Негово Светейшество Антиохийският патриарх Йоан X е изпратил до своето паство обръщение по повод настъпването на Великия пост, информира Антиохийската патриаршия. 

В него той казва, че „постът е начинът, по който достигаме до пълната любов към ближния, онази любов, която Бог иска да присъства в целия свят“. По неговите думи чрез страданието и кръста, достигаме и до Възкресението, както и че по време на поста трябва да се постараем да изчистим греховете си от душите си, за да се очистим в покаянието. 

В обръщението си патриарх Йоан препоръчва още от началото на първата седмица на поста „да извадим от сърцата си мръсотията, която е върху ни и да се отдалечим от проблемите, които ни занимават в света. Да размишляваме върху разпнатия Христос и по този начин да открием от къде е Източникът на силата и доброто у нас“. Според патриарха прошката е ключът, който ни отваря пътя към светлината и възкресението. 

Патриарх Йоан отправя и молитви за мира по целия свят, както и за двамата митрополити отвлечени през 2013 г. в Алепо. В заключение той пожелава благословен пост и Възкресението Христово да донесе радост за всички. 

Снимка: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Проповед на св. Беда Достопочтени за празника Рождество на св. Йоан Кръстител

Ангелът се явява на Захария в светилището на храма от дясната страна на кадилния жертвеник. ...