Начало / Новини / Ремонтират затворена над 30 години църква в Мелник

Ремонтират затворена над 30 години църква в Мелник

Най-сетне ще започне ремонт в двувековен храм в най-малкия ни град Мелник. Ще бъде направен ремонт на църквата „Свети свети Петър и Павел”, разкри кметът на населеното място – Наско Петев.

Той уточни, че Неврокопският митрополит Серафим е обещал да осигури финансирането на дейността, за да помогне за възкресяването на светата обител. „Няма да ни трябват много средства. Голямата ни цел е тази година да отворим и този храм, който да посреща миряни. Това е стара църква, намира се в центъра на Мелник, била е много посещавана навремето. Но е затворена повече от 30 години”, твърди Петев.

Храмът е паметник на културата с национално значение, построен е през XIX век. С изключителна художествена стойност са иконостасът, амвонът, епископският трон, стенописите и иконите. Мисията на мелничани е тази прекрасна църква да отвори врати за миряни. Защото е недопустимо над 30 години да стои под ключ. „Храмът се нуждае от козметичен ремонт, от почистване, от освежаване, за да посреща вярващи. С отварянето на тази църква религиозният туризъм в Мелник ще се развие още повече. Искаме да върнем старата слава на религиозен център на града ни”, споделят местните хора.

Тук някога е имало над 70 църкви, действали са 4 манастира. След много работа и ремонти сега тук с отворени врати са ежедневно четири храма – „Света Петка”, „Свети Антоний”, „Свети Николай Чудотворец” и „Свети Йоан Кръстител”.

Източник: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...