Начало / Новини / Отношението между вяра и разум – тема на новото издание на „Академичен дискусионен клуб“

Отношението между вяра и разум – тема на новото издание на „Академичен дискусионен клуб“

Въпросът за вярата и разума е болезнен въпрос в съвременното богословско и философско мислене, който в много отношения насочва търсещия човек, особено на Запад, към Православието, защото тази раздираща съвременния свят дилема кое е първичното: вярата или разума намира своето решение при един искрено търсещ човек в Православието.

Въпросът за отношението между вярата и разума остава предизвикателство за съвременното богословско мислене, макар че до голяма степен той е наследство от западната богословска и философска традиция. Разумът обикновено се схваща като сфера на човешкия живот, научна сфера, занимания с познание, докато вярата е опит, т.е. тя по определение засяга целия човек. Как тогава можем да противопоставим нещо частно на нещо общо?

Дискусията в новото издание на „Академичен дискусионен клуб“ е през две перспективи – библейската, богооткровената перспектива, това, което вярата носи като опит и от друга страна философията като плод на разума, на човешката рационалност. Каква е възможността за излизане от тази дилема от богословска гледна точка? Трябва ли вярата да бъде проверена чрез нашия разум?

Отговор на въпросите по темата за отношението между вярата и разума търсят в разговор доц. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Свилен Тутеков и гл. ас. д-р Смилен Марков – преподаватели в Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Източник: www.diakoniamission.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителен концерт събра над 8000 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци

Благотворителен концерт събра 8150 лева за изграждането на православен храм в сливенското село Панаретовци, където ...