Начало / Uncategorized / Днес се навършват 29 години от епископското ръкоположение на патриарх Даниел

Днес се навършват 29 години от епископското ръкоположение на патриарх Даниел

Румънският патриарх Даниил празнува на 4 март 2019 г. 29-та годишнина от епископското си ръкоположение.

Румънският патриарх е роден в село Добрещ, Тимишоара, Северозападна Румъния на 20 юли 1951 г., Илинден, поради което получава името Дан-Илие. Но е записан в общинския регистър 2 дена по-късно, на 22 юли 1951 г., което остава като официална дата на раждане. Завършва Богословския факултет в Сибиу (1970-1974), а след това продължава обучението си в Богословския факултет в Букурещ (1974-1976 г.) под научното ръководство на прочутия богослов проф. прот. Димитру Станилое. Специализира в протестантски и католически университети във Франция (Университет на Страсбург, 1976-1978, със стипендия на френското правителство) и Германия (Университет на Фрайбург, 1978-1980, при проф. Карл Леман, сега кардинал). През 1979 г. защитава докторат в Страсбург, а през 1980 г. защитава и доктората си в Букурещ.

От 1980 г. става преподавател в Икуменическия институт на Световния съвет на църквите в замъка Босе край град Нион, Швейцария. Там остава до 1988 г., като на Преображение, 6 август 1987 г. приема монашество в прочутата обител Сихастрия в Молдова, Източна Румъния. На 14 август е ръкоположен за дякон, а на 15 август — за йеромонах. На 4 март 1990 г., съвсем скоро след политическите промени в страната, е хиротонисан за епископ на Лугож, но със служение като викарий на архиепископа на Тимишоара и митрополит на Банат – Николай. На 1 юли същата година е избран за архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Така за три години той стига до високия пост на Молдовски митрополит, първи след патриаршеския престол.

Митрополит Даниил е и известен богослов, който има около 500 статии на румънски и почти 100 на други езици. Той е един от основателите на Богословския факултет в Яш, където и до днес е професор по догматика, на няколко семинарии в епрахията си и други църковни институти. През 2003 г. беше обявен за почетен доктор на Католическия университет „Пресвято Сърце Исусово“ във Феърфийлд, Кънектикът, САЩ.

Митрополит Даниил е един от инициаторите на натиска срещу вече покойния патриарх Теоктист да подаде оставка в началото на 90-те години заради обвинения в сътрудничество на комунистическата власт в Румъния. Даниил изпълнява длъжността местоблюстител на овдовелия патриаршески престол след кончината на патриарх Теоктист. Интронизацията на новоизбрания патриарх Даниил се състоява на 30 септември 2007 г.

Източник: Basilica.ro

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...