Начало / Uncategorized / Прокуратурата в Грузия отказа да публикува материали по „дело за цианида“

Прокуратурата в Грузия отказа да публикува материали по „дело за цианида“

Главната прокуратура на Грузия отказа молбата на Грузинската патриаршия да огласи разследването по случая на протойерей Георги Мамаладзе, осъден за опит за убийство.

Във вторник Патриаршията излезе с изявление, в което призова прокуратурата да публикува материалите от разследването, за да „избегнат недоразумения“. Според изявлението, въпреки че патриархатът не е бил страна в процеса на разследване, събитията са пряко свързани с него.

Патриаршията подчерта, че действията на Мамаладзе, неговите адвокати и поддръжници целят не да защитават Мамаладзе, а да продължат кампанията срещу Църквата.

Георги Мамаладзе бе задържан на 10 февруари 2017 г. на летище Тбилиси, откъдето трябваше да лети до Германия. Тогава в Германия се лекуваше католикос-патриарха Илия II. Според разследването в багажа на Мамаладзе беше намерен натриев цианид, а в апартамента му – ръчно изработени огнестрелни оръжия и шест патрона.

Прокуратурата обясни, че информацията, получена от мобилния телефон на обвиняемия, която съдържа подробности за интимния живот на архиереи, е прикрепена към случая, а разпространението и може да навреди на Грузинската православна църква, която се ползва с високо доверие в обществото.

За Николина Александрова

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...