Начало / Uncategorized / Навършиха се шест години от интронизацията на патриарх Неофит

Навършиха се шест години от интронизацията на патриарх Неофит

Шестата годишнина от интронизацията на Българския патриарх Неофит за предстоятел на родната ни църква бе отбелязана с тържествена архиерейска св. Литургия.

Св. Литургия бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение с Техни Високопреосвещенства Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит и Константийски епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, десетки столични свещеници и дякони. На богослужението участие взеха и йеромонасите Натанаил и Йосиф от епархията ни в САЩ, Канада и Австралия.

Проповед за Неделя на Блудния син произнесе ик. Кирил Попов, а след това Светейшият патриарх Неофит бе поздравен с песнопения от Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“ с диригент Кристиян Попов. Някои от изпълнените песнопения са композирани от самия патриарх Неофит.

С поздравително слово към Негово Светейшество се обърна Пловдивският митрополит Николай, в което каза:

„На днешния ден – 24 февруари, преди шест години, тук в този велелепен храм извикахме три пъти „Достоен” и поздравихме новия предстоятел на родната ни Българска православна църква – Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски. Всички си спомняме онова чувство на радост и на душевна лекота, с които бяха преизпълнени сърцата на всички ни, ясната увереност, че сам Свети Дух в този ден направляваше нашата църква, за да вземе тя най-правилното решение и да направи най-добрия избор… Единственото, което мога да кажа в заключение, и го казвам от все сърце, както от името на св. Синод, и от свое име е: щастливи сме, че Ви имаме за наш предстоятел, Светейши Владико и благодарим на Бога, че ни дарува с великата милост именно Вие да сте нашият Патриарх. Отправяме искрена и вседушевна молитва към Всеподателя Бога да Ви даде здраве, дълголетие и бодрост, та молитвено да призовавате Неговото благоволение върху този наш изстрадал, но благочестив народ, като се молите за спасението на душите на всички нас и да продължавате все така да ни смирявате, да ни учите на търпение и да ни вдъхвате смелост.

На многая и блага в лета, Святейший Владико!

Сайт „Добротолюбие“ се присъединява към поздраваите към Негово Светейшество, като му пожелава дълги години да е верен служител на майката Църква, като Бог го дарува с крепко здраве!

източкик:http://www.bg-patriarshia.bg

За Николина Александрова

Виж още

Празникът на св. Йоан Нови в Румъния събра над 10 000 вярващи

Над 10 000 вярващи събра литийното шествие в румънския град Сучава по повод празника на ...