Начало / Новини / Принц Чарлз посети православно богослужение в Лондон

Принц Чарлз посети православно богослужение в Лондон

Принцът на Уелс Чарлз взе молитвено участие в православно богослужение в катедралата „Св. Георги“, която е под юрисдикцията на Румънската православна църква в Лондон, като след това поздрави близо 200 румънски граждани, които живеят в столицата на Великобритания. 

Енорията на катедралата „Св. Георги“ е под каноничната юрисдикция на Румънската православна митрополия на Западна и Южна Европа, като тя е първата румънска църковна община в Обединеното кралство. Румънската общност се помещава в бивша англиканска църква, която е отстъпена на православната митрополия през 1831 г. 

На богослужението във Вторник присъства и Негово Високопреосвещенство Западно и Южноевропейски митрополит Йосиф, свещеници и вярващи, както и представители на Англиканската църква. Богослужбата бе отслужена на румънски, гръцки и английски. 

Принц Чарлз и Румъния

Принцът на Уелс е силно свързан с Румъния, която често посещава. През последните две десетилетия Негово Кралско Височество подкрепи няколко благотворителни организации в Румъния, а преди четири години основава своя благотворителна фондация – Фондация Принцът на Уелс – Румъния.

Чрез своята фондация принц Чарлз е инвестирал над 1 милион паунда за насърчаване и поддържане на природното и културно наследство на Румъния, както и в различни програми, допринасящи за развитието на селските райони на страната.

Принц Чарлз е привърженик на „Бърза помощ за паметници“ – проект, който помага на старите румънски църкви да бъдат реставрирани. По време на посещението си при румънския патриарх Даниил новият британски посланик в Румъния, Андрю Нобъл, каза на патриарх Даниил, че принцът на Уелс е „един от големите посланици на ценностите на румънското село“.

Източник: www.basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...