Начало / Новини / В Румъния почетоха избитите православни изповедници от комунистическите затвори в страната

В Румъния почетоха избитите православни изповедници от комунистическите затвори в страната

Паметта на православните изповедници в комунистическите затвори бе отбелязана в понеделник в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Таргу Окна, Румъния.

Събитието, по време на което ежегодно се споменават всички бивши политически и религиозни затворници от затвора в Таргу Окна, се състоя вчера в северната ни съседка. Светата литургия преди панихидата бе отслужена от свещеници, а в богослужението участие взеха и студенти от Богословския факултет към Букурещкия университет. 

Поменната служба след Божествената литургия събра над 400 души, които се помолиха за всички онези, които изповядаха православието в комунистическите затвори. Архиепископ Йероним на Роман и Бакъу.

„Мисълта за Бога накара задържаните да забравят за болката, причинена от краката им, които раздразниха глезените им, а клетката се превърна в клетка, в която Иисус ги укрепи с вяра и се грижеше за все по-отворените рани на човешкото достойнство“.

След панихидата бе отслужен и трисагий в двора на църквата. Първото отбелязване на жертвите от комунистическия режим в Таргу Окна се е състояло през 1991 г. и е организирано от Асоциацията на бившите политически затворници в Румъния. Затворът в Окна е прибрал десетки православни духовници, като най-известният от тях е архим. Герасим Иску. 

Преди две години Румънската патриаршия отбеляза изповедниците на православието в комунистическите затвори, като обяви 2017 г. за Възпоменателна година на патриарх Юстиниан и православните затворници по време на комунистическия режим и репресиите над Румънската патриаршия. 

Източник: www.basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...