Начало / Новини / Александрийският патриарх е на посещение в Конго

Александрийският патриарх е на посещение в Конго

В петък, 15 февруари, започна официалното посещение на Александрийския патриарх Теодор II в Конго. 

Патриархът бе посрещнат на международното летище Мая-Мая от Негово Високопреосвещенство митрополита на Бразавил и Габон Пантелеймон, както и от министъра на външните работи на Конго Жан Клод Гакосо. 

Патриархът се срещна с президента на Република Конго-Бразавил г-н Денис Сасу Нгесо в президентското имение в столицата. По време на срещата, на която участие взе и Негово Високопреосвещенство Пантелеймон Митрополит на Браззавил и Габон, патриарх Теодор изрази радост от третото си поредно посещение в страната, което обаче е неговото първо от избирането на първия местен епископ (2012 г.) и издигането на новата епархия. Той също така изрази благодарността си към президента за сърдечната подкрепа на страната за местната православна църква и нейния митрополит.

В отговора си президентът подчерта радостните чувства, породени от благословеното присъствие на предстоятеля на Александрийската патриаршия в Конго, за които неговите посещения са източник на благословение, духовна радост и надежда в свят, преживяващ криза на ценности и преживяване на множество конфликти. Той добави, че работата на Патриаршията е миротворческа дейност, изпълнена с любов към всяко човешко същество без разлика, водеща до напредък и развитие. Официалното посещение приключи с връчването на икона от името на патриарха на президента и изявления пред представителите на медиите.

След това патриарх Теодор посети енорийската общност на в Бразавил, където бе отслужен благодарствен молебен в присъствието на представители на правителството, местното управление и християнските църкви, сред които и председателят на енорийската общност г-н Адриан Хоси.  

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...