Начало / Uncategorized / Конференция в София, посветена на 1150 години от успението на Св. Константин-Кирил Философ

Конференция в София, посветена на 1150 години от успението на Св. Константин-Кирил Философ

В София ще се проведе тридневна Международна научна конференция, посветена на навършването на 1150 години от успението на св. Константин-Кирил Философ. Конференцията е посветена и на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

В тържественото откриване днес следобед ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

В конференцията ще участват над 50 учени от шест страни – България, Германия, Гърция, Италия, Полша и Русия. Тържественото откриване беше на 13 февруари от 16.00 часа в музея „Земята и хората“ и на него ще бъде представена изложба, посветена на първоучителя. Ще бъдат изнесени и три встъпителни доклада – „Съвременните кирило-методиевски изследвания в Европа – посоки, резултати, перспективи“, „Св. Кирил в Рим и в паметта на Рим“ и „Паметта за Св. Кирил в Солун“.

На откриването, освен участниците в конференцията, са поканени и университетски преподаватели, учени, учители от партньорски училища на Кирило-Методиевския научен център. Заседанията на форума ще продължат на 14 февруари в зала „Проф. Марин Дринов“ в БАН, а на 15 февруари – в СУ „Св. Климент Охридски“. Всички доклади от конференцията ще бъдат издадени в специален том на поредицата на научния център „Кирило-Методиевски студии“.

Международната конференция се финансира от БАН чрез Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“.

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...