Начало / Uncategorized / Миряни искат да изградят параклис във Варна

Миряни искат да изградят параклис във Варна

Миряни споделиха с варненски депутат идеята за изграждането на малка църква между улиците „Феликс Каниц”, „Любен Каравелов” и „Цани Гинчев” в морската столица. Православният храм ще носи името „Св. Иван Рилски”.

„След години усилия и с безкористната помощ на специалисти за архитектурния проект вече разполагаме с разрешение за строеж и търсим средства за градежа на църквата”, разказаха инициаторите.

Депутатът подкрепи каузите и разясни възможностите чрез дирекция „Вероизповедания” да се финансират ремонти и строителство на храмове.

Граждани потърсиха съдействието на депутата и за изграждането на метох към манастира „Рождество на пресвета Богородица” във Варна. От църковното настоятелство на манастира, построен преди около 25 години в местността Сотира, алармираха и за необходимостта да се изгради подпорна стена в имота, който попада в зона с констатирани свличания вследствие на ерозионни процеси.

„Имаме готов  проект за укрепването, за коeто събираме средства. На добрата воля на дарители разчитаме и за строителството на женски метох, за който вече сме във фаза на инвестиционно проектиране”, обясни отец Димитър.

Източник: https://dariknews.bg/

 

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...