Начало / Новини / Днес е премиерата на новата книга на митрополит Антоний Сурожски – „Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога“

Днес е премиерата на новата книга на митрополит Антоний Сурожски – „Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога“

Днес ще се състои премиерата на новата книга с беседи на митрополит Антоний Сурожски, издадени от издателство „Омофор“ – „Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога“. 

Митрополит Антоний (1914 – 2003) е един от най-обичаните духовници за поколения вярващи и един от най-четените православни автори на съвремието. Новият сборник е четвъртото заглавие под авторството на митрополит Антоний в каталога на издателство „Омофор“ след книгите „Началото на молитвата“, „Бракът като подвижничество“ и „Молитвата и животът“. Преводът от руски е на Евгения Николчева, а редактор е Венета Дякова.

Изданието съдържа беседи на митрополит Антоний Сурожки, изнесени пред негови енориаши в Лондон в периода септември – декември 1994 г. Беседите са посветени на светото Кръщение и на нашите вътрешни основания, с които пристъпваме към него. Днес, когато духът на времето сякаш е пропит от формалистично отношение към Тайнството, тази книга е особено необходима. От една страна, тя е насочена към онзи, който прави първите си стъпки във вярата. И от друга – към всеки, който е отдавна в Църквата, но от водовъртежа на житейските стихии е изгубил хоризонта за това, че „нашата надежда и спасение се намират там, където е Христос, тоест в онзи център, където всички сили на бурята се срещат и където вълнението стихва, защото там е Бог, Който е несъкрушим“.

В рамките на събитието ще се състои и дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ под надслова „Семената на Кръщението в човешкото сърце“, провокирана именно от въпросите, поставени в книгата на митрополит Антоний.

Участници в дискусията ще бъдат отец Стефан Стефанов, председател на храм „Св. Николай Чудотворец“, Русе, доц. д-р Мариян Стоядинов, зам.-декан и преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет и Венета Дякова, редактор на книгата. 

Представянето ще се състои в ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22) от 18:30 ч. днес. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Видинският митрополит Даниил се срещна с посланика на САЩ у нас

На 18.02.2020 г. в гр.Видин на посещение бе посланика на САЩ в България Нейно Превъзходителство ...