Начало / Uncategorized / Строителство на кабинков лифт започва в близост до историческия манастир Сумела в Турция

Строителство на кабинков лифт започва в близост до историческия манастир Сумела в Турция

Кабинков лифт ще бъде изграден в близост до историческия православен манастир Сумела в Турция, съобщават местните власти. 

Строителните работи ще започнат през март, като конкурсът за компания ще бъде на 19 февруари. Планираният кабинков лифт ще работи между три спирки и ще покрива разстояние от 2,5 километра. Проектът има за цел да осигури лесен достъп до историческия манастир, който ежегодно се посещава от около 700 000 души.

Властите съобщават, че планираният проект за кабинков лифт ще доведе до по-нататъшно увеличаване на броя на туристите, посещаващи манастира Сумела, кацнал на живописна скала с лице към долината Алтъндере. 

„Вярвам, че някои туристи ще дойдат, само за да се качат на кабинковия лифт. Манастирът Сумела е посетен от 700 000 туристи (година преди да бъде затворен за възстановяване). Вярвам, че ще удвоим тази цифра с кабинковия лифт. Ще достигнем около 1,5-2 милиона души”, каза градоначалникът на общината, намираща се в близост до св. обител.

Манастирът Сумела бе затворен за туристи през 2015 г. за възстановителен процес, насочен към преодоляване на опасността, причинена от скалните маси около планината Карададж, където се намира. В историческия манастир също се извършват реставрационни работи. Автомобилите могат да достигнат до паркинг, който е на височина 950 метра, близо до река. Изкачването до монастира е пеша и се върви около 1 км. Манастирът се намира на 1200 метра над морското равнище.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...