Начало / Uncategorized / Откриват изложба живопис за годишнината на храм „Св. Атанасий” във Варна

Откриват изложба живопис за годишнината на храм „Св. Атанасий” във Варна

С изложба живопис на художничката Тереза Зиковска ще завършат честванията на 180-годишнината на храм „Св. Атанасий” в морската столица. Тя ще бъде открита на 8 февруари от 18 ч. в арт галерия „Тереза Зиковска” на ул. „Воден” 25 във Варна. Сътворена е специално за бележитата годишнина и е под надслов: „Домът ми дом за молитва ще се нарече…”. 

Изложбата е вдъхновена от храма като място за молитва и богослужение. Картините на Тереза Зиковска ще ни поведат на една красива разходка сред някои от варненските храмове:  Катедралния храм „Успение Богородично”, „Св. Атанасий”, „Св. Николай”, старинния храм „Успение Богородично”, „Св. Петка”, а също така Рилския, Клисурския, Соколския, Зографския манастир на Света Гора, Киево-Печерската лавра, манастира на Св. Сава Освещени в Иудейската пустиня, Гетсиманската градина, храма на гроба Господен в Йерусалим и др.

Вярата изразена в цвят! Чрез средствата на съвременната живопис авторът на изложбата иска да ни доближи до един духовен свят толкова насъщен за нас и времето, в което живеем, съобщават от Варненската и Великопреславска митрополия.

Събитието се провежда със съдействието на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий”. Изложбата има и своята благотворителна кауза. С част от средствата ще бъдат подпомогнати талантливите деца от школите по изкуства при храма.

Източник: www.chernomore.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...