Начало / Uncategorized / Манастирът Високи Дечани с официален сайт на английски език

Манастирът Високи Дечани с официален сайт на английски език

Преследваният манастир Дечани в Косово стартира уебсайт на английски език.

Дългоочакваният сайт ще представя редовно актуални новини за живота на манастира в бурния сръбски регион на Косово, както и много материали от библиотеката на манастира, аудиозаписи от богослужения, професионални снимки на църковна утвар от манастирската хазна и онлайн магазин, от който могат да бъдат поръчани манастирски продукти по целия свят. Сайтът има и руска, италианска и гръцка версия.

Високи Дечани е средновековен православен манастир в Косово. В него почиват мощите на крал Стефан Урош III Дечански (кръстен от следовниците си по името на манастира), което прави мястото център за поклонение. Кралският ковчег се намира в манастирския параклис преди иконостаса. В църквата Христос Пантократор се пази ансамбъл от средновековни стенописи на славяно-византийското изкуство. Строежът на църквата е започнат през последните години от управлението на Стефан Дечански и е завършен от неговия син и престолонаследник Стефан Душан.

Тук са портретите с владетелите от родословието на Неманичите. Следствие от канонизирането на крал Стефан Урош III Дечански за светец по времето на Стефан Лазаревич (в началото на 15 век) и от написаното негово житие на българския писател Григорий Цамблак (1402-1409 игумен на манастира), мястото бързо продобива голяма слава, и е предпочитана цел за поклонение по време на османското владичество.

Може да посетите сайта на адрес: https://www.decani.org/en/

За Николина Александрова

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...