Начало / Uncategorized / Храмът в Добърско официално става собственост на БПЦ

Храмът в Добърско официално става собственост на БПЦ

След съдебен спор с държавата, продължил над 10 години, храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско вече официално е собственост на Българската православна църква. От 2007 година тя се стопанисваше от Националния исторически музей и беше негов филиал, информира БНР. 

Храмът, построен в началото на 17 век с дарения и доброволен труд на добърчани, известен с уникалните си стенописи и лечебния извор, беше обект на съдебна битка между държавата и Неврокопската епархия. В решението на Върховния касационен съд, което е окончателно, се оспорва аргументът, че след като е обявен за културно наследство с национално значение, той е собственост на държавата и се управлява от нея като филиал на Националния исторически музей. Оказа се, че по документи с такъв статут е само иконостасът на църквата. 

Заради сериозното опушване на стените и реалната застрашеност на стенописите, от 2004-та година в храма „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ богослужения не се извършват, а свещниците са изнесени в предверието. В годините, когато той се третираше като държавна собственост, НИМ разкри и две щатни бройки за стопанисването на храма и посрещането на туристите. 

Средновековният храм е едно от най-ценните паметници у нас на православното изкуство и едно от най-посещаваните места в района заради уникалната архитектура и стенописи, и най-вече дискутираната сцена „Преобраение Христово“.

Снимка: Кети Тренчева, БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...