Начало / Uncategorized / С архиерейска св. литургия отбелязаха празника Сретение Господне в Патриаршеската катедрала

С архиерейска св. литургия отбелязаха празника Сретение Господне в Патриаршеската катедрала

На празника, в който Църквата възпоменава срещата между Спасителя и св. Симеон Богоприимец, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена архиерейска св. литургия, информира официалният сайт на Св. Синод.

Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при катедралата. Той съслужи със ставр. ик. Костадин Гаврилов, протодякон Александър Нешев и дякон Деян Коруновски.

По време на причастния канон ставр. ик. Костадин Гаврилов произнесе слово за празника, в което каза: „Сретение на църковно-славянски език означава „среща”. В храма по откровение от Духа Светаго ги посреща праведният старец Симеон, на когото било обещано от Ангела, че той няма да умре, докато със своите очи не види Христос. Този ветхозаветен старец според преданието проживял повече от триста години в очакване на Спасителя. В негово лице Вехтият Завет се среща с Христос – с Началото на Новия Завет… Ние сме призвани да спазваме Божиите заповеди не от страх или дълг, а защото просто е невъзможно да постъпваме иначе. За това е нужна постоянна работа на душата и внимание към своята вяра, мисли, думи и постъпки“, каза отец Костадин.

Мнозина православни християни пристъпиха към Св. Тайни Христови, а след богослужението епископ Герасим благослови събралото се множество с празника на Господната среща.

За Ангел Карадаков

Виж още

Поклонничеството като мисия – нов брой на подкаста „Духовни полета“

Уважаеми зрители, представяме ви новия епизод на подкаста „Духовни полета“. В него разговаряме с иконом ...