Начало / Uncategorized / Сретение

Сретение

Уважаеми читатели, на празника Сретение Господне започваме нова рубрика в сайта си – Колумнисти. В нея общественици, журналисти и хора с мнение ще споделят свои мисли по отношение на вярата, нравствеността и живота във вярата. Първият текст е на Александра Карамихалева – богослов, писател, автор и православен църковен журналист.

Празник на Срещата, увенчала подвига на трепетното очакване. Тържество на несломимата надежда, на неотпадащото търпение, на неугасващата вяра в обещаното от Бога, тържество на любовта, надхвърляща и преодоляваща разделението.

Време да се запитаме: какво очаквам аз? С каква мисъл се пробуждам и с каква заспивам? Дали животът ми е белязан от освобождаване и очистване от всичко суетно, излишно, незначително? Дали моето живеене е подготвяне за срещата с Живота, дали моето остаряване е съзряване на душата ми, растеж и приближаване към срещата с Бога? Дали мисля за смъртта, която неизбежно ме очаква, като за желана среща с Него? Дали смъртният ми час ще бъде завръщане в обятията на Бога, среща с Онзи, Който ми е дал живот, но ми е дал и мъдрост, сила, вяра и дръзновение да превърна този живот в очакване на Срещата и любовен стремеж към нея? 

Празник, който ни припомня, че Господ винаги е до нас, на една въздишка разстояние, готов да откликне на повика на душата ни и, че през целия си земен живот можем и трябва да осъществяваме нашите ежедневни, ежеминутни срещи с Бога в сърцето си.

Сретение. Целият си живот да превърнеш в стремеж към среща с Онзи, за когото жадува душата ти, с Онзи, Когото обичаш, Който е основание за всяко обичане, извор на любовта и изначален смисъл на копнежа по единение. Целият ти живот да е подготовка на сърцето за тази Среща, умиване от всяка нечистота, обличане в чиста светла дреха и украсяване на душата с добродетели за срещата с Него. Живот движен от любовен глад, от копнеж, от стремеж към сретение с Господа и любовно съзерцаване на нетленната Му светлина.

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените.  ...