Начало / Uncategorized / Сретение

Сретение

Уважаеми читатели, на празника Сретение Господне започваме нова рубрика в сайта си – Колумнисти. В нея общественици, журналисти и хора с мнение ще споделят свои мисли по отношение на вярата, нравствеността и живота във вярата. Първият текст е на Александра Карамихалева – богослов, писател, автор и православен църковен журналист.

Празник на Срещата, увенчала подвига на трепетното очакване. Тържество на несломимата надежда, на неотпадащото търпение, на неугасващата вяра в обещаното от Бога, тържество на любовта, надхвърляща и преодоляваща разделението.

Време да се запитаме: какво очаквам аз? С каква мисъл се пробуждам и с каква заспивам? Дали животът ми е белязан от освобождаване и очистване от всичко суетно, излишно, незначително? Дали моето живеене е подготвяне за срещата с Живота, дали моето остаряване е съзряване на душата ми, растеж и приближаване към срещата с Бога? Дали мисля за смъртта, която неизбежно ме очаква, като за желана среща с Него? Дали смъртният ми час ще бъде завръщане в обятията на Бога, среща с Онзи, Който ми е дал живот, но ми е дал и мъдрост, сила, вяра и дръзновение да превърна този живот в очакване на Срещата и любовен стремеж към нея? 

Празник, който ни припомня, че Господ винаги е до нас, на една въздишка разстояние, готов да откликне на повика на душата ни и, че през целия си земен живот можем и трябва да осъществяваме нашите ежедневни, ежеминутни срещи с Бога в сърцето си.

Сретение. Целият си живот да превърнеш в стремеж към среща с Онзи, за когото жадува душата ти, с Онзи, Когото обичаш, Който е основание за всяко обичане, извор на любовта и изначален смисъл на копнежа по единение. Целият ти живот да е подготовка на сърцето за тази Среща, умиване от всяка нечистота, обличане в чиста светла дреха и украсяване на душата с добродетели за срещата с Него. Живот движен от любовен глад, от копнеж, от стремеж към сретение с Господа и любовно съзерцаване на нетленната Му светлина.

За Ангел Карадаков

Виж още

Как да спечелим свободата си

Не се опитвайте да се поправите по неправилен начин. Не се притеснявайте нито от дявола, ...