Начало / Uncategorized / Погребаха епископ Атанасий от Александрийската патриаршия

Погребаха епископ Атанасий от Александрийската патриаршия

Тялото на Негово Преосвещенство епископ Атанасий на Кисиму и Западна Кения бе погребано вчера в Катедралата „Успение Богородично“, където се намира епископската му катедра, съобщава nyxthimeron.com.

Така кенийският народ се сбогува с епископ Атанасий – техният обичан йерарх от Александрийската патриаршия, на празника на тримата свети архиереи.

Негово Преосвещенство се разболя тежко през ноември и бе приет в интензивното отделение в болницата Сейнт Винсент в Уорчестър, Масачузетс. Социалните медии бяха наводнени със сърдечни истории и спомени от добрия и искрен йерарх. Той почина в Господ на 4 януари, след като страдаше от рядка форма на рак на кръвта. Беше само на 48 години.

Тялото на Атанасий пристигна на летището в Найроби на 27 януари и на летището в Кисиму на следващия ден, откъдето бе откарано в дома му, където стотици хора дойдоха да се молят и да си спомнят за него. Вечерта на 29 януари бе отслужено бдение, в което неговото Високопреосвещенство архиепископ Макарий от Найроби напомни на онези, които се бяха събрали да скърбят, за това как тези моменти подчертават важността на зависимостта ни от Христовото спасение.

Епископ Атанасий е роден в с. Ебукхуби, община Ебусиратси, Кения през 1971 г. Завършил е богословие в семинарията „Св. Кръст“ в Бостън, САЩ. Ръкоположен е за дякон на 12 април 1998 г. от митрополита на Зимбабве Серафим, а на 25 юли 2002 г. е ръкоположен за йеромонах. На 18 януари 2010 г. е награден с архимандритско достойнство. Служил е в митрополиите в Кения, Бостън и Янина. На 6 декември 2015 г. е хиротонисан за епископ на новосъздадената катедра Кисуми и Западна Кения в храм „Св. Николай“ в Кайро, Египет, от Александрийския патриарх Теодор II.

„Добротолюбие“ направи интервю с епископа преди да бъде приет в болница, за което той изключително отзивчиво и бързо откликна на молбата ни за беседа за духовния живот и трудностите пред православната мисия в Африка. Интервюто на епископ Атанасий може да прочетете тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...