Начало / Uncategorized / Богословският факултет отбеляза празника на Св. Трима Светители

Богословският факултет отбеляза празника на Св. Трима Светители

Богословският факултет отпразнува празника на Св. Трима Светители днес. Специално за празника на висшето ни богословско школо св. литургия възглави митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, а молитвено участие взе Негово Светейшество патриарх Неофит.

В края на богослужението Негово Светейшество отправи благослов, в който каза: „С архипастирска любов и отеческо благословение се обръщам към вас по случай празника на православните богословски школи, като ви желая здраве и сили, ревност в овладяването, преподаването и разпространението на божествената наука, мисионерски дух и апостолско дръзновение във вашите трудове за прослава на Божието име в света и за още по-задълбочено и всестранно разкриване на неизследимите тайни на църковното богословие„. 

Митрополит Йосиф каза в своето слово, че „Православието на Тримата най-велики светители е трън в очите на съвременните либерали. Защо? Защото като богослови вие всички много добре знаете, че твърде много неща в светото Православие изобличават днешния начин на живот и на падналата човешка природа изобщо. Знаете, че тридесет и седем години вече съм на служение в Българската източноправославна епархия, в плуралистично общество, но ако сравним по-внимателно двете парадигми на тукашния и тамошния светоглед и начин на живот ще забележим, че те са различават почти във всичко… Светото Православие на Тримата Светители обаче е категорично: Хомосексуализмът е грях, срам, позор! Такава е волята Божия! Такъв е и библейският закон! По завета на Тримата Светители ние призоваваме човека към един аскетичен идеал, който изисква самообоздаване и самоотречение във всичко – сурова дисциплина, доброволни жертви в името на Св. Дух. Съвремието обаче призовава към друго. Знаете Лука: 12:9 – „Имаш много блага“. Яж, пий, весели се, наслаждавай се на живота, граби с пълни шепи от всички удоволствия, развлечения и наслади. Това е смисълът на твоето съществуване. Ако си беден, бори се със зъби и нокти, прави кариера, повдигай се и печели, печели, печели! Тази алчност, ненаситна обсебеност от плътското, от тленното, тази жажда за пари и блага, този агресивен материализъм, който дойде за съжаление и у нас, са безкрайни противоположности на православния дух“, каза митрополит Йосиф.

Деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски в словото си благодари и на Негово Светейшество патриарх Неофит и на митрополит Йосиф за поздравите, но и за подкрепата, която Св. Синод оказва на Богословския факултет в София. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника Успение Богородично

Още от първите векове на християнството св. Църква наредила да се празнува денят „Успение на ...