Начало / Uncategorized / Реставрираха старинен храм, строен от ученик на Колю Фичето

Реставрираха старинен храм, строен от ученик на Колю Фичето

Старинен храм във великотърновското село Плаково бе реставриран изцяло след реализацията на проект, финансиран от Министерството на културата. Църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ е строена през средата на XIX век и осветен през 1847 година. Храмът е вдигнат от ученика на майстор Колю Фичето – Христо Стойчев, като цялата украса и орнаментите са характерни за стила на прочутия възрожденски строител.

Иконостасът е създаден от майстори от Тревенската школа, а автори на иконите са Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв и Никола Юлов.

Възстановяването на църквата в Плаково започна преди няколко години с ремонт на камбанарията, а впоследствие екип от Регионалния исторически музей във Велико Търново реставрира 26-е икони. В оригинален вид са иконостасът, владишкият трон и храмовият проскинитарий.

По проект на Община Велико Търново, Великотърновската митрополия и църковното настоятелство, също финансиран от Министерството на културата, са укрепени сводовете, почистени и реставрирани са стените на църквата, монтирани са нови прозорци и врата, обновена е електрическата инсталация, ремонтирано е и стълбището.

Цялостната инвестиция е за около 260 000 лева.

Източник: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Младите хора имат нужда от молитва и духовно напътствие

Румънският патриарх Даниил отправи послание по повод новата 2022-2023 учебна година, съобщава сайтът orthodoxianewsagency.gr. В обръщението ...