Начало / Uncategorized / Медицинският център на Албанската църква е помогнал на 1.5 милиона души от 1999 г. насам

Медицинският център на Албанската църква е помогнал на 1.5 милиона души от 1999 г. насам

Едно от първите неща, които Негово Блаженство Албанският архиепископ Анастасий прави, когато приема предстоятелството на Православната църква в Албания през 1992 г. е да създаде медицински център в грижа към албанските граждани, православни и неправославни, пише отец Илия Макос в статия публикувана в Ромфеа, цитирана и от orthochristian.com.

През 1994 г. архиепископ Анастасий остовава първата православна клиника в Тирана, която е наименувана на св. евангелист Лука, която през 1999 г. се превръща в най-модерния Православен диагностичен център. Оттогава повече от 1.5 милиона души, независимо от религията и националността, са били изследвани. Месечния прием на пациенти е около 6 000 души. 

Висококачествените услуги се предлагат в 24 специализирани зони с добре оборудвани лаборатории, за да се гарантира, че предлаганото медицинско лечение следва международните стандарти. През 2000 г. един американски хирург създава амбулаторно хирургично отделение в медицинския център с напълно оборудвана операционна зала – първата по рода си в Албания. 

Църквата е създала и в други градове подобни по-малки центрове, мобилен стоматологичен кабинет, предлагащ прегледи предимно на деца по градовете и селата. Съществуват програми за жени в областта на хигиената и програма за превенция на рака, особено в селските райони. Албанската църква управлява и център за грижи за възрастни хора, който е открит в Тирана на 19 март, както и благотворителни кухни, православни сестринства, които подкрепят и посещават нуждаещи се семейства, възрастни хора, затворници, даряват кръв и помагат при бедствия, оказват социални, културни и общообразователни приноси в Косово и други места. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Теодор Стратилат

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ІV век през времето на ...