Начало / Uncategorized / 26 деца бяха кръстени в Гватемала (ВИДЕО)

26 деца бяха кръстени в Гватемала (ВИДЕО)

26 деца приеха Православната вяра в Гватемала. Това се случи по време на отслужването на масово св. Кръщение, в което взеха участие деца, техни кръстници и родителите им.

Във видеото, публикувано в социалната мрежа Facebook, се вижда как децата и кръстниците им правят обиколките около св. Купел по време на тайнството Кръщение. Според духовниците от православната мисия в Централна Америка това е един обикновен ден.

Православната мисия в Гватемала започва в края на 19 и началото на 20 в., когато имигранти от Източна Европа и Близкия Изток се заселват в страната. През 1980 г. две католически монахини – майка Инес и майка Мария преминават към Православната църква и създават православен манастир в чест на Св. Троица. През 1992 г. те преминават под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия, а след това през 1995 г. е създадената т.нар. Православна църква в Гватемала (която продължава да бъде под юрисдикцията на Антиохийския патриархат). Първият храм на новата митрополия е построен през 1997 г. 

На 5 ноември 2017 г. манастирът „Св. Троица“ официално премина под юрисдикцията на Сръбската православна църква, за което Добротолюбие тогава съобщи тук. На 26 април м.г. бе осветена и новата катедрала в страната, за което може да си припомните тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Теодор Стратилат

Великомъченик Теодор, родом от град Евхаита, живял в началото на ІV век през времето на ...