Начало / Uncategorized / 160-годишна църква възвърна блясъка си в село Плаково

160-годишна църква възвърна блясъка си в село Плаково

Църквата във великотърновското село Плаково е напълно обновена, след като повече от половин век тънеше в разруха, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. В ремонта и реставрацията на иконите в църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ Министерството на културата вложи около 200 хиляди лева.

Храмът е строен от ученик на Колю Фичето и съхранява рядък иконостас, дело на тревненски майстори. След няколкогодишния ремонт, днес църквата възвърна блясъка си отпреди 162 години. Инициативата на родолюбивото дело е на кмета Петя Кънчева, която започва да търси средства и съмишленици за обновяването му. „През годините се наложи доста солидно укрепване на църквата, по нея работим от 2006 година, със средства с Министерство на културата, на Община Велико Търново и със средства от вероизповеданията.

През тези години укрепихме аварийно храма, направихме нов покрив, абсолютно всичко е подменено по покрива, по камбанарията и през последните 3 години работихме по вътрешния интериор, като окончателно я довършихме през декември миналата година“, каза Кънчева. Храмът е построен през 1847 г. от ученик на Колю Фичето и носи архитектурния стил на църквите и манастирите на майстора. Почти напълно е запазен иконостаса с 60 икони, което прави храма изключително ценен. „Уникалното е в това, че просто целият ансамбъл е запазен от времето, в което е построен! И целта на тази реставрация беше да покажем един цялостен иконостас от средата на 19- ти век“, каза доц. д-р Диана Тотева, реставратор в регионалния исторически музей. Петима реставратори от музея и университета във Велико Търново работят върху възстановяването на иконостаса в продължение на три години.

„Иконите са дело главно на тревненски зографи, прочути зографи. Досьо Коев е единият, Симеон Симеонов е другият, и с по-малко участие е един търновски зограф. Казва се Никола Ильов“, поясни Тотева. В края на декември храмът напълно възвръща своя блясък и става гордост на жителите на Плаково. „Това е центърът и животът на селото от векове. Особено голям интерес имаше при последните ремонти на храма – кога, как и кога може да бъде пуснат в действие.

За голяма радост, на Стефановден беше първата служба след големия ремонт на храма“, Дочка Михова, член на църковното настоятелство. „Наистина оставяме нещо за нашите наследници, а колко ще бъдем оценени, времето ще го покаже“, подчерта кметът Кънчева. В Плаково очакват с нетърпение пролетта, когато в обновената църква ще се отслужват празнични литургии за Цветница и Великден.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нов брой на подкаста „Духовни полета“ – Духовният разсадник на България – гост проф. Павел Павлов

Уважаеми зрители, в този брой на подкаста говорим за една голяма годишнина на Софийската духовна ...