Начало / Uncategorized / Простихме се с Лука Станчев, един от инициаторите за възстановяването на Желязната църква в Истанбул

Простихме се с Лука Станчев, един от инициаторите за възстановяването на Желязната църква в Истанбул

Лука Станчев – един от инициаторите на възстановяването на Желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул и на прибирането в България на мощите на Цар Самуил, днес бе погребан в Пловдив. Той почина в дома си в Пловдив на 19 януари на 83-годишна възраст.

Лука Станчев е роден на 02.01.1936 г. в Пловдив. Завършва физика в Софийския университет и работи в ПУ „Паисий Хилендарски“ в катедра „Методика на физиката“. Автор е на учебници и сборници със задачи по физика.

Възрожденец по дух и радетел на българщината, неговата енергия е в основата на много родолюбиви дела. Сред тях са организирането на реставрацията на всички 40 икони от иконостаса на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул, както и последващо позлатяване на купола на същата църква.

Лука Станчев съдейства за създаването на музей в сградата на бившата Екзархия в Истанбул, дарявайки с цел набиране на средства за „Св. Стефан” и за сградата на Екзархията по 1000 литографии, както и 1200 сувенирни икони.

Той е и сред инициаторите на кампанията за прибиране в България на мощите на цар Самуил. Съдейства и за възстановяването на българските войнишки гробища край село Цапари в близост до Битоля, Македония.

Лука Станчев възстановява през 1996 г. „Пловдивския граждански клуб” – първата неправителствена организация в България, основана през 1863 г. „Разисквателно дружество”. Бил е и представител на „Трансперанси интернешънал” за Пловдив.

Поклон пред паметта му.

Източник: БНР

За Николина Александрова

Виж още

Честваме празника на св. Николай Мирликийски

Св. Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно ...