Начало / Uncategorized / 10 съвета на стареца Михаил Питкевич

10 съвета на стареца Михаил Питкевич

1 Дръж себе си винаги в напрежение. Спасително е това послушание, което се отдава трудно, а това, което ни харесва, е и леко и струва евтино.

2 Какъвто и пост да спазваш, дори и най-строг, ако е без истинско покаяние, Бог няма да го приеме. Такъв пост няма да те доведе нито до спасение, нито до утешение. Главното – очиствай сърцето вътрешно.

3 Отсичай, избягвай, отминавай всичко, което нарушава мира – това е необходимо.

4  На никого не разказвай за себе си. Не споделяй – могат да не те разберат, а да спорят и да доказват. От това няма нито смисъл, нито нужда – само излишна препирня без полза.

5 Най-важното е – започни отвътре, очиствай вътре, а не за показ отвън.

6 Когато врагът ти досажда, иска с дребни неща и малки неприятности да те ядоса, да те разгневи, да открадне мира на сърцето ти, кажи само – “Христос възкръсна! Христос възкръсна! Христос възкръсна!” Тези думи го плашат повече от всичко друго. Те го изгарят като огън и той ще избяга от тебе.

7 Трябва не само да се молиш “Господи, помилуй!”, не само да просиш, но и непрестанно да благодариш и да умееш да славословиш Господа. Tогава ще имаш мир в душата си.

8 Дръж се винаги, всеки ден и час и бъди внимателен към себе си във всички дреболии. Чети, разсъждавай, вярвай, че Господ ще ти помогне и подкрепи, ще ти прати благодат да се издигаш от сила в сила. Ако останеш верен и твърд!

9 Моли се така “Господи, остави ме така както съм. Не ми трябват никакви дарби. Но ми дай любов.” Любовта покрива всичко.

10 Не съди свещеник – бой се от това най-много от всичко. Не можеш дори да разбереш в какво тайнство е участник той. Само една негова сълза на покаяние е достатъчна да измие всичките му грехове.

За Николина Александрова

Виж още

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. „Изгрев“

На финала е изграждането на първия православен храм в район „Изгрев“, който ще носи името ...