Начало / Новини / Над 5000 перничани се поклониха пред иконата с мощите на св. Ефрем Нови

Над 5000 перничани се поклониха пред иконата с мощите на св. Ефрем Нови

В петък хиляди православни християни се поклониха пред чудотворните мощи на свети Ефрем Нови в Перник. Част от тях бяха дошли от съседните градове – София, Кюстендил, Дупница, Радомир, Благоевград специално, за да излеят молитвите си пред чудотворецът Ефрем, загинал след през 1426 година след зверски мъчения от отоманците, завързан на дърво с главата надолу със забита горяща факла в корема.

От 10 часа сутринта до късно вечерта, иконата с образа на св. Ефрем бе непрестанно обградена от вярващи, които се молеха светията да бъде бърз помощник на немощите и болестите им. През мощите преминаха и не малко инвалиди, както и хора в тежко състояние. Много хора си тръгнаха с книгите „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“, посветени на живота, чудесата и мъченичеството на свети Ефрем Нови.

Те могат да бъдат поръчани на телефон 0898802638, както и на angel_bonchev@tvevropa.com.

В своята проповед след сутрешната литургия отец Людмил разказа житието на светията, както и едно от чудесата му. Той определи пристигането на иконата с мощите на свети Ефрем като най-големия духовен празник за последните 10 години в Перник. Авторът на книгите Ангел Бончев прекара целия ден в храма, за да отправя послания в книгите на онези, които пожелаха, а отците благославяха вярващите. По-късно от 17.30 часа в „Дворец на културата“ в Перник бяха представени и книгите за светията. Гости на събитието бяха областният управител на Пернишка област, госпожа Ирена Соколова, всички отци от Перник и околията, както и господин Христос Мурутис – гръцки бизнесмен, живеещ в България, разкри за присъстващите на събитието любовта, уважението и преклонението на гръцкия народ пред великомъченик и чудотворец Ефрем Нови.

При разказът на някои от чудесата можеха да се видят и сълзи в очите на хората. Добротолюбие е медиен партньор на четивата.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...