Начало / Новини / Стотици се поклониха пред чудотворните мощи на св. Ефрем Нови във Враца

Стотици се поклониха пред чудотворните мощи на св. Ефрем Нови във Враца

Навръх Антоновден Враца посрещна благодатните свети мощи на св. Ефрем Нови Чудотворец.

„Враца е благословена да приеме първа чудотворните мощи на един светия, който е достоен последовател на монашеския подвиг на св. Антоний Велики, чийто празник честваме днес. Нека имаме примера на тези двама велики светии, нека опознаем живота чрез книгите за свети Ефрем и да се опитаме да му подражаваме поне малко – това е смисъла на православната литература“, каза в своята проповед след светата литургия Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий.

През целия ден храм „Св. Николай“, където бе изложена светинята, беше пълен с вярващи, дошли  да измолят нужното им от свети Ефрем. Не липсваха и такива, които със сълзи на очи го призоваваха молитвено за помощ. В 16.30 часа пред иконата бе отслужен молебен за здраве, а в 17.30 беше и представянето на книгите за живота и чудесата му „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Организира се международна онлайн конференция на тема – „Църква, идеология и трансхуманизъм“

Чувствителните теми и проблемите, свързани със съвременните идеологии и трансхуманистичното движение, ще бъдат разгледани в ...