Начало / Uncategorized / Забравените светини: най-старият манастир в Европа

Забравените светини: най-старият манастир в Европа

Манастирът е разположен над самото село Златна Ливада, на десния бряг на Стара река, сред красива природа.

Най-старият манастир в Европа – Свети Атанасий е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца на манастира, свързани с основаването и покровителството му от Свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира – чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклонниците минават за здраве и благоденствие.

Във връзка с Вселенския събор в Сердика през 343-344 г. Свети Атанасий Александрийски отсяда близо до Берое (днешна Стара Загора) и там, както четем от житието му, а и както се открива от българските научни проучвания, монахът основава днешния манастир през 344 г. Свети Атанасий, когото още ранната църква почита като „Велики“ заради значимия му принос в Богословието, се счита и за приносителя на монашеството от Египет на европейския континет, също така и за един от големите радетели за чистотата на православната вяра.

В своята близо 1700 годишна история манастир св. Атанасий е многократно разрушаван и съграждан на ново. Легенди разказват, че тук по времето на национално-освободителното движение са се крили Апостолът на свободата Васил Левски и други участници в борбата за национална свобода. По време на комунизма той е бил превърнат в овчарник, но в началото на 80-те години се построява нова, голяма сграда, която по обем и архитектурна внушителност го нарежда сред най-големите български манастири.

Източник: http://atanasiymonastery.alpobg.com/

 

За Николина Александрова

Виж още

Представители на различни институции ще дарят време в кампания в дома за стари хора в Благоевград

Хора от различни сфери се включват в кампанията „Дари време“ в дома за възрастни хора ...