Начало / Новини / С молитва Румъния започна своето ротационно председателство на Съвета на Европа

С молитва Румъния започна своето ротационно председателство на Съвета на Европа

Представителите на Румънската православна църква в Европейската институция се помолиха за всички, които ще се погрижат за успешното председателство на Съвета на Европа, което Румъния започна от 1 януари 2019 г.

Румъния пое ротационното председателство на ЕС за първи път във вторник на 1 януари 2019 г., следвайки Австрия. Румънската православна църква (РПЦ) е най-голямата християнска православна църква в ЕС. През 2005 г. Светият Синод на РПЦ реши да създаде Постоянна служба на Румънската патриаршия в Брюксел, която започна да функционира през 2007 г.

Това е конкретна форма на откритост и европейска отговорност на РПЦ и в същото време отговор на проявения от ЕС интерес в диалога с църквите, особено след влизането в сила на Договора от Лисабон, който институционализира диалога с Европейски църкви.

Основните цели на Постоянната служба са:

– да наблюдава политиките и дейностите на европейските институции в области от особен интерес за Румънската църква (напр.: социални, образователни, екологични политики, човешки права, биоетика и др.); 
– да информира РПЦ и румънските граждани за дейностите, политиките и проектите на ЕС; 
– да се осигури ефективна комуникация, както и насърчаване и развитие на диалога между нашата Църква и европейските институции; 
– да допринесе с особения си принос за европейското строителство.

От 2010 г. Постоянната служба на РПЦ е член на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU).

За Ангел Карадаков

Виж още

Синодът на гръцката църква се обяви срещу дейности на Свидетели на Йехова

Светият Синод на Гръцката православна църква издаде комюнике относно предстоящата годишна среща на „Свидетели на ...