Начало / Новини / С молитва Румъния започна своето ротационно председателство на Съвета на Европа

С молитва Румъния започна своето ротационно председателство на Съвета на Европа

Представителите на Румънската православна църква в Европейската институция се помолиха за всички, които ще се погрижат за успешното председателство на Съвета на Европа, което Румъния започна от 1 януари 2019 г.

Румъния пое ротационното председателство на ЕС за първи път във вторник на 1 януари 2019 г., следвайки Австрия. Румънската православна църква (РПЦ) е най-голямата християнска православна църква в ЕС. През 2005 г. Светият Синод на РПЦ реши да създаде Постоянна служба на Румънската патриаршия в Брюксел, която започна да функционира през 2007 г.

Това е конкретна форма на откритост и европейска отговорност на РПЦ и в същото време отговор на проявения от ЕС интерес в диалога с църквите, особено след влизането в сила на Договора от Лисабон, който институционализира диалога с Европейски църкви.

Основните цели на Постоянната служба са:

– да наблюдава политиките и дейностите на европейските институции в области от особен интерес за Румънската църква (напр.: социални, образователни, екологични политики, човешки права, биоетика и др.); 
– да информира РПЦ и румънските граждани за дейностите, политиките и проектите на ЕС; 
– да се осигури ефективна комуникация, както и насърчаване и развитие на диалога между нашата Църква и европейските институции; 
– да допринесе с особения си принос за европейското строителство.

От 2010 г. Постоянната служба на РПЦ е член на Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU).

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...