Начало / Новини / Дванадесетокласници от столичното 21. СУ „Христо Ботев“ беседваха за смисъла на живота и християнството

Дванадесетокласници от столичното 21. СУ „Христо Ботев“ беседваха за смисъла на живота и християнството

„Христос е вратата, през която влизаме в живота. Той Сам казва за Себе Си, че е Пътят, Истината и Животът – пътят, по който вървим към небето, истината, която следваме в битието си и която ни дарява самия живот.“, това каза пред ученици от дванадесети клас протойерей Божидар Маринов от столичния храм „Въздвижение на светия Кръст Господен“.

Срещата се състоя с позволението на директора на училището д-р Мая Ангелова и с помощта на г-жа Емилия Кацарска-Петрунова, учител по литература.

Протойерей Божидар Маринов започна своята беседа като поздрави учениците с настъпилото Рождество Христово и Богоявление като им разясни смисъла и съдържанието на двата големи християнски празника. Беседата бе ориентирана към смисъла на живота през погледа на православния християнин, както и за изборите, които човекът ще направи в своето битие и отговорът, който ще даде, когато премине във вечността. Като пример за зрелостниците отец Божидар Маринов даде светиите на Църквата, направили правилния избор в своя живот. „Не името освещава човека, а човекът името“, каза отецът и допълни, че православните християни получават имена на светии в своето кръщение, за да може да имат покровители и застъпници пред Бога, които да им помагат в преминаването на житейските трудности и изпитания. Учениците насочиха беседата към тайнството покаяние и изповед като проявиха интерес за това как човекът да придобие искрено покаяние.

Взаимоотношенията между това училище и енорийския храм не са от вчера. Традиционно свещениците от храма благославят учениците с началото на тяхната учебна година, провеждат беседи като част от тяхната пастирска дейност. Беседата завърши с желание за последващи инициативи между столичното школо и енорийската църква. Протойерей Божидар Маринов покани учениците да посещават храма и ако имат въпроси или затруднения винаги могат да разчитат на подкрепа.

За Ангел Карадаков

Виж още

Синодът на гръцката църква се обяви срещу дейности на Свидетели на Йехова

Светият Синод на Гръцката православна църква издаде комюнике относно предстоящата годишна среща на „Свидетели на ...